Er was eens … een vos. De rekel marcheerde richting de post van mijn buurgeweer Gerrit Lans, hij had hem ook in de gaten. Vanuit mijn mirador had ik een mooi zicht op de situatie, nog een paar meter en de vos kwam in Gerrits’ veilige en zijn eigen gevaarlijke zone. Na het eerste schot kromde de vos hoog de rug, van marcheren was geen sprake meer. Hij schakelde meteen vier versnellingen hoger en maakte het extra lastig door zigzaggend tussen de bomen te vluchten. Hoewel moeilijker zat het tweede schot perfect en de vos rolde netjes. Gerrit draaide zich om en beantwoordde mijn duim omhoog met hetzelfde gebaar. “Had je dat gezien?” – vroeg hij na de drift – “Dat was een Olympisch schot!” Hij lachte al zijn tanden bloot en blonk als een spiegel. Mijn eerste Olympische ervaring was een feit.
Schieten op Olympisch niveau is iets wat we allemaal wel willen en soms ook denken dat we kunnen. Een select gezelschap behoort tot die categorie en over die uitverkorenen gaan we het hebben. Aangevuld met wat interessante kanttekeningen en gebeurtenissen over het hoogst haalbare in de schietsport.
Beginnen doen we met de meest obscure discipline ooit beoefend op de berg Olympus toen deze in Parijs stond tijdens de Spelen van 1900. Per jager werden zes duiven gelost op 27 meter afstand en wie geen doublet schoot lag er meteen uit. De Belg Leon de Lunden verzekerde zich met 21 duiven van het gouden eremetaal tijdens dit eenmalig evenement. Helaas voor hem werd in die tijd pas achteraf door het IOC bekendgemaakt welke disciplines als Olympisch werden beschouwd… Mijnheer de Lunden kon fluiten naar zijn gouden plak. Het Olympisch Comité deed er alles aan dit massacre, waarbij 300 duiven sneuvelden, onder de mat te vegen. Gelukkig laat de geschiedenis zich niet wegvagen, hoe ze ook geschreven is. Vandaar een meer dan eervolle vermelding voor Leon de Lunden, onze enige Olympische Kampioen op de …duiven.
België en Nederland hebben ook officiële medaillewinnaars in de gelederen. Eric Swinkels kon na de Spelen in 1976 pronken met het zilver en nam in totaal zes keer deel. Dit maakt hem mederecordhouder en als beloning mocht hij de Nederlandse vlag dragen in 1988. Het zijn diezelfde Spelen waar onze volgende schutter een hoofdrol opeist. Drie keer tekende Frans Peeters present op het Olympisch toernooi en telkens wist hij de finale te behalen. Bij zijn eerste deelname in 1988 kwam hij terug naar Berlaar met een bronzen medaille rond zijn nek. Beide levende legendes baten nog steeds hun eigen schietbaan uit, Eric in Boekel en Frans in Noorderwijk.
Het duurde lang voordat er vrouwen konden meedingen naar goud, zilver of brons bij het kleiduifschieten. De tot op heden onbetwiste kampioene bij Olympische Skeet is een Azerbeidzjaanse. Slapeloze nachten heeft ze de commentatoren bezorgd en niet alleen door haar schietkunsten. Die waren maar wat blij dat ze na de Spelen van 2004 haar naam nooit meer hoefden uit te spreken. Ere wie ere toekomt, hier is ze voluit: Zemfira Aliyevna Meftahatdinova.
In de medaillestand is er een ex aequo tussen team USA en Italië. Samen hebben ze er 50 maar de Amerikanen staan hoger op de ranking omdat ze meer goud in de schuif hebben liggen.
België wist zich in het kleiduifschieten nog een keer het zilver toe te eigenen. Voor eigen volk bij de Spelen van 1920 in Antwerpen schoten ze zich bij de landenteams naar de tweede plaats. Er was daar nog een discipline – zijn tijd ver vooruit – die de moeite waard te vermelden is. Onze eerste schietbioscopen zagen pas het levenslicht in de 21e eeuw en tot dan was het oefenen op een plaat met afbeelding die over een rails trok. Vanaf 1908 bekampten schutters elkaar echter al op het lopend hert, ditmaal niet meer van vlees en bloed. Bij de opening van 20 meter waar het ‘hert’ tevoorschijn kwam, had men precies 4 seconden om doel te treffen op een afstand van 100 meter! En dan was er ook nog de ‘double-shot running deer’ waarbij het bedoeling was… u raadt het al. Beginnen de oorpuntjes al warmer te worden? Best nog maar eens een keertje proefdraaien voordat het seizoen begint. Fijn weekend!