Categorie: Uncategorized
16dec

De toetreding van de vrouw is een zegen voor de jacht. Een injectie oestrogeen is precies datgene wat onze onderdrukte favoriete buitenbezigheid nodig heeft. Een bezigheid waar de hoofd-, gast- en bijrollen door mannen werden vertolkt. Achter de coulissen en voor de wasmachine, daar was plaats voor de vrouw. ‘Meejagen’ vertaalde zich naast de mannelijke wederhelft te lopen en hem te vergezellen op post. Vrouwen gingen mee voor de gezelligheid, het feestje na de jacht en de borrel tussendoor. Een mening over het wild en de jacht ‘an sich’ was taboe. De verschuiving die sindsdien plaatsvond is niet wereldschokkend maar wel degelijk gaande. De hegemonie van de mannen wordt doorbroken. 1% in België, 5% in Nederland, 1 op 10 jagers in Duitsland en Noorwegen op kop met 12%. Er wordt rekening gehouden met jachtminnende dames, ze hebben recht van spreken verworven. Wat trekt vrouwen aan tot de jacht?

Sinds de oertijd zorgt de bosjesman voor het eten, de bosjesvrouw voor het gezin. Tegenwoordig is een en ander gewijzigd aan die rolverdeling. Drempels tussen beide sexen zijn verdwenen in de huidige Westerse maatschappij. De jachtindustrie heeft zijn karretje al aangepikt. Geweren met aangepaste kolven, getailleerde jachtkleding… een compleet aanbod ‘for women only’. Vrouwen jagen gewoon mee.

Het familiale aspect is niet uit te vlakken. Veel jagende vrouwen komen uit een familie waar de vader, echtgenoot of zoon jaagt. Samen op jacht gaan sterkt de familieband op een manier die weinig andere gezinnen ervaren. Ook het tegenovergestelde is waar: jagen om alleen te kunnen zijn. De bossen zijn een ideale uitlaatklep om te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Bovendien geeft het een upgrade aan je levensstijl.

Het vrije-uitloop-vlees heeft voor vrouwen ook een belangrijk aandeel in hun keuze. Voor jagers is Supermarktvlees geen partij tegenover een verse oogst uit de natuur. We zijn kritischer geworden tegenover de voedingsindustrie die ons naast appels voor citroenen ook paardenbiefstuk voor filet mignon verkoopt. Over voeding laten we ons niets voorkauwen, we willen meer weten over wat we aan onze vork prikken. Jagen voor je eigen vlees creëert een relatie met wat je eet.

Voor niet-jagers en tegenstanders van de jacht zullen vrouwen kleur brengen in een wereld die al duizenden jaren door mannen gedomineerd wordt. Het beeld van een man die de jacht verdedigt in de media en de noodzakelijkheid ervan predikt, dat kent iedereen nu wel. Een dame met kennis van zaken zal na de eerste verbazing ongetwijfeld meer luisterende oren tot zich gericht krijgen.

Hooggeplaatste kaderleden, bekende gezichten en mensen van adel kunnen nog zo’n verwoede pogingen ondernemen… Het is de vrouw die de sleutel in handen heeft om de toekomst van de jacht in de Lage Landen veilig te stellen. Zij maakt de jacht toegankelijk. Zij zal de ware ambassadrice zijn.

17aug

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

5aug

Er was eens … een vos. De rekel marcheerde richting de post van mijn buurgeweer Gerrit Lans, hij had hem ook in de gaten. Vanuit mijn mirador had ik een mooi zicht op de situatie, nog een paar meter en de vos kwam in Gerrits’ veilige en zijn eigen gevaarlijke zone. Na het eerste schot kromde de vos hoog de rug, van marcheren was geen sprake meer. Hij schakelde meteen vier versnellingen hoger en maakte het extra lastig door zigzaggend tussen de bomen te vluchten. Hoewel moeilijker zat het tweede schot perfect en de vos rolde netjes. Gerrit draaide zich om en beantwoordde mijn duim omhoog met hetzelfde gebaar. “Had je dat gezien?” – vroeg hij na de drift – “Dat was een Olympisch schot!” Hij lachte al zijn tanden bloot en blonk als een spiegel. Mijn eerste Olympische ervaring was een feit.Leon de Lunden

Schieten op Olympisch niveau is iets wat we allemaal wel willen en soms ook denken dat we kunnen. Een select gezelschap behoort tot die categorie en over die uitverkorenen gaan we het hebben. Aangevuld met wat interessante kanttekeningen en gebeurtenissen over het hoogst haalbare in de schietsport.

Beginnen doen we met de meest obscure discipline ooit beoefend op de berg Olympus toen deze in Parijs stond tijdens de Spelen van 1900. Per jager werden zes duiven gelost op 27 meter afstand en wie geen doublet schoot lag er meteen uit. De Belg Leon de Lunden verzekerde zich met 21 duiven van het gouden eremetaal  tijdens dit eenmalig evenement. Helaas voor hem werd in die tijd pas achteraf door het IOC bekendgemaakt welke disciplines als Olympisch werden beschouwd… Mijnheer de Lunden kon fluiten naar zijn gouden plak. Het Olympisch Comité deed er alles aan dit massacre, waarbij 300 duiven sneuvelden, onder de mat te vegen. Gelukkig laat de geschiedenis zich niet wegvagen, hoe ze ook geschreven is. Vandaar een meer dan eervolle vermelding voor Leon de Lunden, onze enige Olympische Kampioen op de …duiven.

Frans PeetersEric Swinkels

België en Nederland hebben ook officiële medaillewinnaars in de gelederen. Eric Swinkels kon na de Spelen in 1976 pronken met het zilver en nam in totaal zes keer deel. Dit maakt hem mederecordhouder en als beloning mocht hij de Nederlandse vlag dragen in 1988. Het zijn diezelfde Spelen waar onze volgende schutter een hoofdrol opeist. Drie keer tekende Frans Peeters present op het Olympisch toernooi en telkens wist hij de finale te behalen. Bij zijn eerste deelname in 1988 kwam hij terug naar Berlaar met een bronzen medaille rond zijn nek. Beide levende legendes baten nog steeds hun eigen schietbaan uit, Eric in Boekel en Frans in Noorderwijk.

ZemfiraHet duurde lang voordat er vrouwen konden meedingen naar goud, zilver of brons bij het kleiduifschieten. De tot op heden onbetwiste kampioene bij Olympische Skeet is een Azerbeidzjaanse. Slapeloze nachten heeft ze de commentatoren bezorgd en niet alleen door haar schietkunsten. Die waren maar wat blij dat ze na de Spelen van 2004 haar naam nooit meer hoefden uit te spreken. Ere wie ere toekomt, hier is ze voluit: Zemfira Aliyevna Meftahatdinova.

In de medaillestand is er een ex aequo tussen team USA en Italië. Samen hebben ze er 50 maar de Amerikanen staan hoger op de ranking omdat ze meer goud in de schuif hebben liggen.

België wist zich in het kleiduifschieten nog een keer het zilver toe te eigenen. Voor eigen volk bij de Spelen van 1920 in Antwerpen schoten ze zich bij de landenteams naar de tweede plaats. Er was daar nog een discipline – zijn tijd ver vooruit – die de moeite waard te vermelden is.  Onze eerste schietbioscopen zagen pas het levenslicht in de 21e eeuw en tot dan was het oefenen op een plaat met afbeelding die over een rails trok. Vanaf 1908 bekampten schutters elkaar echter al op het lopend hert, ditmaal niet meer van vlees en bloed. Bij de opening van 20 meter waar het ‘hert’ tevoorschijn kwam, had men precies 4 seconden om doel te treffen op een afstand van 100 meter! En dan was er ook nog de ‘double-shot running deer’ waarbij het bedoeling was…  u raadt het al. Beginnen de oorpuntjes al warmer te worden? Best nog maar eens een keertje proefdraaien voordat het seizoen begint. Fijn weekend!

 

28apr

Een nieuw jaar, een nieuwe kijker als de fabrikanten het voor het zeggen hebben. De grote 3 lossen elkaar netjes af, een nieuwe richtkijker zal niet snel gelijktijdig gelanceerd worden met die van een naaste concurrent. De optiek industrie innoveert nog niet zo snel als weer de allerlaatste-nieuwste-beste smartphone die rond je oren wordt gegooid… maar nog steeds vliegensvlug. Wat in zo’n sector dan vaak voorkomt is dat er oplossingen worden geboden voor problemen die er niet waren. Ongevraagde uitvindingen die weinig toevoegen, alleen maar om de winkel draaiende te houden. Nog een procentje extra lichttransmissie? Akkoord, de doorlaatbaarheid van het licht ís heel belangrijk, daar kom je wel achter als de nood aan de man is. Een schaarse keer op een hoogzit zat ik daar Continue reading “Goede Oostenrijkse oren”

31mrt

Duitsland is een geliefd jachtland bij Belgen en Nederlanders. Sommigen hebben er hun eigen revier vlak over de grens, anderen komen er deelnemen aan de veelvoudig georganiseerde traditionele drukjachten. Een en ander is daar veranderd en nu het jachtseizoen 2015-2016 volledig is afgsloten maken onze Oosterburen de balans op. Is verandering ook verbetering?

LoodvrijDrukjacht

Na eindeloos gepalaver door experts en nog meer door niet-experts, ging men in de deelstaten Schleswig-Holstein, Saarland en Nordrhein-Westfahlen volledig om naar loodvrij waar bij andere staten de privé jachten nog wel loodhoudende munitie mochten gebruiken. Eerstgenoemde is jaarlijks goed voor een afschot van meer dan 50.000 stuks grofwild. Ruimschoots voldoende om een einde te maken aan de speculaties over dit ‘nieuwe schieten’. Waar twee jaren geleden mensen nog liever naar een katapult of blaaspijp zouden grijpen is de overtuiging in loodvrije munitie er nu wel.

Bij de “Schüsseltreiben” na de jacht bleek het resultaat hetzelfde liedje zoals dat altijd geklonken heeft: slechte schoten hadden nazoek nodig en goedgeplaatste schoten niet. Positieve commentaren waren er voor de Evo Green van RWS en Zero van Geco.Drukjacht 2

Warm weer, koude lopen

Tot januari duurde het voordat de winterjas uit de kast kwam en de meeste grote jachten gingen toen pas evers strekken. In het tweede deel van het drukjachtseizoen wilde het ineens wel lukken en het viel op dat de zeugen nog vaak over al hun volgelingen frislingen beschikten. Met sneeuw en vorst (en minder dekking) is het duidelijk eenvoudiger jagen.

Winterbokken

Terug naar Schleswig-Holstein waar de reebokken langer bejaagd mochten worden en er door de jachtleiders niet één grote bok werd vrijgegeven. Jagers die al handenwrijvend hun kansen hoger inschatten kwamen dus bedrogen uit. Toch brengt deze nieuwe regel goed nieuws voor jager en reewild. Ten eerste geen straffen meer voor jagers die een bokkalf op het tableau leggen. Wedden dat evenredig hiermee ook het aantal geschoten grote geiten zal dalen en er minder kitsen zonder geit zullen overblijven!

Drijvers

Opgemerkt in Duitsland maar dit laatste punt geldt ook voor andere jachten. Zonder arbiter geen wedstrijd en zonder drijvers geen drukjacht. Het aandeel van de drijvers blijft onderschat terwijl zij – en niet de jagers – bepalend zijn voor het succes van een jachtdag. Drijvers vinden valt al niet mee en vakkundige drijvers zijn nog zeldzamer. Zorg voor gemotiveerde trakkers, niet voor een hoop bij elkaar geraapte lieden die maar wat doelloos tegen een boom staan te meppen, met een grote boog rond de dekking lopen en halverwege de drift alleen nog kunnen denken aan de middagsoep en een borrel. Ervaren drijvers die jaar na jaar terugkomen weten waar het te doen is, ze kennen het biotoop en alle dekkingen.

11jan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

10jan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

3jan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

15mrt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

10sep

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

Harkila Verrekijker Gordel
Een klant uit Den Haag bestelde recentelijk
Harkila Verrekijker Gordel
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Rotterdam bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Harkila Rubber Onderhoud Spray
Een klant uit Geel bestelde recentelijk
Harkila Rubber Onderhoud Spray + 1 Item
 
Harkila Patronentas
Een klant uit Nijmegen bestelde recentelijk
Harkila Leren Patronentas
 
Een klant uit Brecht bestelde recentelijk
Seeland Rainy poncho - Pine green
 
Opvouwbaar Zitkussen
Een klant uit Amsterdam bestelde recentelijk
Opvouwbaar Zitkussen
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Leersum bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Een klant uit Aalten bestelde recentelijk
Seeland Essex trui - Faun brown melange - L + 1 Item
 
Een klant uit Wommelgem bestelde recentelijk
Härkila Pro Hunter softshell jacket - Willow green - M
 
Een klant uit Appelscha bestelde recentelijk
Seeland Key-Point trousers - Pine green - 56 + 1 Item
 
Een klant uit Erps Kwerps bestelde recentelijk
Härkila Eide shirt - Green/Black check - XXXXXL
 
Een klant uit Harderwijk bestelde recentelijk
Seeland Essex trui - Faun brown melange - L + 1 Item
 
Forester 17" 5 mm
Een klant uit Leeuwarden bestelde recentelijk
Forester Laars 17" H-Vent 5 mm - 44 + 1 Item
 
Een klant uit sint-oedenrode bestelde recentelijk
Seeland Key-Point waistcoat - Pine green - 50 + 1 Item
 
Een klant uit Zwevegem bestelde recentelijk
Seeland Ragley flat cap - Moss check - 60
 
Een klant uit Utrecht bestelde recentelijk
Seeland Arctic overalls - Pine green melange - 52
 
Harkila Amlet Overhemd Forest Green
Een klant uit Dieren bestelde recentelijk
Harkila Amlet Overhemd Forest Green - L
 
Een klant uit maldegem bestelde recentelijk
Seeland Hawker Shell trousers - Pine green - 52
 
Een klant uit Kalmthout bestelde recentelijk
Seeland Hawker Shell jacket - Pine green - 48
 
Een klant uit herent bestelde recentelijk
Härkila Light GTX® 10" Dog Keeper - MossyOak® New Break-up/Blaze orange - 44
 
Een klant uit Exloo bestelde recentelijk
Seeland William II fleece - Pine green - XXL
 
Een klant uit Groenlo bestelde recentelijk
Härkila Kamko Fleece Dubbelzijdig Pirate black/Shadow brown - XXXXXL + 1 Item
 
Pro Hunter X Pet
Een klant uit Vortum -Mullem bestelde recentelijk
Pro Hunter X Pet Groen - XL
 
Pro Hunter X Broek Shadow Brown
Een klant uit Stabroek bestelde recentelijk
Pro Hunter X Broek Shadow Brown - 52
 
Een klant uit B recht bestelde recentelijk
Härkila Moose Hunter L/S t-shirt - MossyOak®Break-up Country® - XL + 1 Item
 
Seeland Canada Jas Rood Geblokt
Een klant uit Blokker bestelde recentelijk
Canada Jas Rood Geblokt - XXL
 
Seeland Bolton Fleece Pine Green
Een klant uit dongen bestelde recentelijk
Bolton Fleece Vest Pine Green - M
 
Een klant uit Leiden bestelde recentelijk
Seeland Rainy poncho - Pine green + 1 Item
 
Een klant uit Doornspijk bestelde recentelijk
Seeland Countrylife Lady 6.5" 3mm CS - Dark green - 41
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Bentveld bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Harkila Svarin Fleece Vest Burnt Orange
Een klant uit Leiden bestelde recentelijk
Harkila Svarin Fleece Vest Burnt Orange - XXXL + 3 Items
 
Een klant uit menen bestelde recentelijk
Härkila Trekking 10" GTX® - Dark brown/Burgundy - 44
 
Harkila Vindeln Fleece Vest
Een klant uit Ugchelen bestelde recentelijk
Vindeln Fleece Vest - XL
 
Metso Rugzakstoel
Een klant uit Poppel bestelde recentelijk
Harkila Metso Rugzakstoel
 
Een klant uit Oegstgeest bestelde recentelijk
Seeland Grizzly Pac 10" - 46
 
Een klant uit Wekerom bestelde recentelijk
Härkila Light GTX® 7" - Dark brown - 43
 
Harkila Hoofdlamp
Een klant uit soest bestelde recentelijk
Hoofdlamp Harkila + 2 Items
 
Stealth Jas
Een klant uit Eindhoven bestelde recentelijk
Stealth Jas - 50
 
Harkila Carl August Bretels
Een klant uit Nieuw Vennep bestelde recentelijk
Harkila Carl August Bretels Rood
 
Een klant uit Goedereede bestelde recentelijk
Härkila Herlet Tech S/S t-shirt - Willow green - L + 1 Item
 
Een klant uit Liempde bestelde recentelijk
Seeland Erin damesblouse - Chocolate Tile - S + 6 Items
 
Harkila Amlet Overhemd Shadow Brown
Een klant uit Sint Mariaburg bestelde recentelijk
Harkila Amlet Overhemd Shadow Brown - XL
 
Een klant uit markelo bestelde recentelijk
Harkila Dain Jachtgroen - 50
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Hoogeveen bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Een klant uit SOERENDONK bestelde recentelijk
Härkila Herlet Tech S/S t-shirt - Willow green - L
 
Harkila Dames Schietvest Black Bean
Een klant uit Rijnsaterwoude bestelde recentelijk
Seeland Dames Schietvest Black Bean - M
 
Een klant uit Megchelen bestelde recentelijk
Seeland Skeet Schietvest - Black - L
 
Een klant uit Rollegem bestelde recentelijk
Seeland Lens cover - ø64 mm + 2 Items
 
Pro Hunter X Pet
Een klant uit Heesch bestelde recentelijk
Pro Hunter X Pet Groen - M
 
Een klant uit Beesd bestelde recentelijk
Härkila Herlet Tech S/S t-shirt - Willow green - M + 1 Item