Jagen in Duitsland is niet alleen populair bij de Duitsers zelf. Jagende Nederlanders en Belgen kennen de weg naar het Oosten maar al te goed. Er is nog veel jacht daar, Duitsland is zo omvangrijk dat er jagers tekort zijn om alle revieren te beheren.
De afstanden naar Duitsland zijn nog goed te overbruggen. Toch gaat het grootste deel van de inwijkelingen hun jachtgeluk niet al te ver over de grens zoeken. De deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz worden het drukst bezocht.
De prijs per hectare voor een eigen revier is vaak interessanter dan bij ons (let wel op de wildschade). Zelfs al heb je geen eigen jachtveld dan jaag je met een zogenaamd ‘Begehungsschein’ nog voor weinig. Met dit document krijg je toestemming van de Förster of jachtrechthouder om op zijn jacht – of een gedeelte daarvan – het afschot helpen te volbrengen.
De Duitse jachtakte: eenmaal alles op orde ben je langer gerust.
In 2016 werden 381.821 Duitse jachtaktes uitgereikt. Daarvan gingen er 35.000 naar jagende vrouwen wat de jacht alleen maar ten goede komt. Ook bij de jachtcursus zet deze tendens zich voort, tegenwoordig bestaat een gemiddelde groep cursisten voor 20 tot 30% uit jachtminded dames.
Waar je in België en Nederland elk jaar opnieuw een jachtakte dient aan te vragen ben je in Duitsland langer gerust. Je hebt de keuze tot drie jaar met dezelfde akte te jagen voordat je een nieuwe hoeft aan te vragen.
Meestal wordt bij drukjachten gevraagd een ‘Schiessnachweis’ voor te leggen. Dit is een verklaring dat je schietvaardig bent… en die je niet zelf mag schrijven. Er zijn genoeg schietbioscopen in Nederland en België die je een verklaring geven nadat je bij hen bent komen oefenen. Je ‘Schiessnachweis’ is maar één jaar geldig en dat is maar goed ook. Bij Vanseventer(NL), Hendrix(NL) of Pletsers(B) en Hunting world(B) kun je een afspraak maken voor de schiet bioscoop.
Waar je nog best voor zorgt is een kwalificatie ‘kundige Person’. Hiermee laat je zien dat je over de nodige kennis van nazorg beschikt bij je geschoten stuk wild. Als je geen kundig persoon bent dan mag je het gestrekte wild enkel voor eigen gebruik consumeren. Je mag het dus niet verhandelen aan restaurants, vrienden of familie. Sterker nog, jouw ree mag niet eens in de koeling hangen naast ander wild dat wel door een kundig persoon ontweid werd.
Loodvrij jagen en Stöberhunden.
Bijna overal in Duitsland wordt loodvrij gejaagd. Het blijft afhankelijk per deelstaat en er zijn nog uitzonderingen maar als je geen risico wilt nemen dan zorg je best dat je geweer is ingeschoten met loodvrije munitie. Vanaf dag één is dit al een punt van discussie geweest en de tijdschriften vullen nog steeds artikels over dit onderwerp. De fabrikanten hebben ondertussen meerdere kogelvrije versies en brengen het wild evengoed aan de grond.
Misschien heb je het woord Stöberhunden wel een keer horen vallen of gelezen. Dit zijn honden die bij een drukjacht het wild uit de dekking naar hun baasje drijven. Ze doen dit instinctief en in de omgeving van de jachtkansel. Het valt ook op dat er bij drukjachten meer jagers zich laten vergezellen door hun hond dan bij drijfjachten in andere landen.
Update: Het gebruik van geluiddempers om te jagen in Duitsland is al toegestaan in sommige deelstaten maar dit geldt nog niet voor de volledige Duitse Republiek. Informeer je goed en weet dat geluiddempers in België en Nederland nog verboden zijn. Je kunt er dus een lenen van een Duitse collega, bezit is voorlopig uitgesloten.
Jagen in Duitsland: het land van 1001 hoogzitten.
Naast het Oktoberfest, auto’s, een Imbiss, Pretzels en Biergartens hebben de Duitsers nog een lievelingsbezigheid: Hoogzitten bouwen. Rij je door Duitsland dan krijg je ze niet geteld. Het lijkt wel op een wedstrijd wie er de meeste kan zetten op zijn jacht. Duitsers houden van hun hoogzitten.
Jagen in Duitsland: het land van de grote jachtmerken.
RWS, Zeiss, Leica, Mauser, Blaser en Sauer. Dit zijn zes namen van jachtmerken die elke jager kent en ze zijn allemaal Duits geworteld. Wist je dat die laatste drie ook nog door dezelfde eigenaars bestuurd worden? Met het vakblad ‘Passion Magazine’ zetten ze twee keer per jaar hun artikelen in de kijker. Dit magazine kun je ook downloaden, bekijk het online via de app.
Zonder oranje wordt er niet gejaagd in Duitsland. Wanneer alle jagers ‘s morgens rond de jachtheer staan is het moment ideaal om iedereen hierop te inspecteren. Enkele jaren geleden kwam je nog weg met een fluo band die je rond je arm of hoed kon dragen. Nu staat veiligheid voorop en het maakt niet uit hoe je eruitziet. Als je maar genoeg oranje draagt, liefst een volledige fluo jas.
Tip: de nieuwste drukjacht jassen met camouflage patroon zien er nog mooi uit ook, kijk eens bij de afdeling veiligheid van www.jachtkledingkopen.com.
Nog een beetje trivia over jagen in Duitsland.
Wie zich meer wil verdiepen in de Duitse jachtwereld kan dit online of via tijdschriften. Jaeger Magazin en Jagen Weltweit hebben beide. Zij brengen maandelijks of elke twee maanden een nieuw jachttijdschrift uit en op hun website vind je ook veel nuttige informatie. De tijdschriften worden ook naar België en Nederland verstuurd.
Een van de bekendste Duitse jagers is ook bij ons berucht en beroemd door de Wild Boar Fever films. Dat Prins Franz Albrecht met scherp schiet is het minste dat je kan zeggen. In de eerste video laat hij je in zijn kaarten kijken terwijl hij tips geeft voor de drijfjacht.
In de tweede film zie je hem persoonlijk in actie.
Een groots opgezette online marktplaats voor de jacht zou bij ons weinig zin hebben, daar is de markt gewoon te klein voor. In Duitsland is er wel een. Op egun worden wapens, optiek en accessoires verhandeld en jij kunt daar evengoed een bod op uitbrengen. Voor wapens heb je wel speciale invoer documenten nodig.
Klik hieronder om naar de site van e-gun te gaan:
Ontvang je graag nog meer informatie over jagen in Duitsland of ken je iemand die op de hoogte wilt blijven? Like onze Facebook pagina en geef ons adres door voor de nieuwsbrief voor het laatste nieuws!