Men hale langzaam de trekker over maar in plaats van een kleine oerknal volgt er slechts een droge pfffffffff… Zo zeggen ze. Sterk in opmars bij onze Oosterburen, alom geprezen in het Verenigd Koninkrijk en toch wil men er in de Lage Landen niet van weten. De geluiddemper heeft voor- en tegenstanders zoals alles en iedereen. Schoten verraden wat, wanneer en waar er iets gebeurt in het revier en dit is handig voor wie vaak in zijn jachtgebied verblijft of een goede buur heeft die mee een oogje in het zeil houdt. De vraag is alleen of dit allemaal niet achterhaald is. Een beetje stroper trekt zich van de wetgeving niets aan en de kans is groot dat hij al bijna net zo lang gebruik maakt van een ‘silencer’ als de Engelsen zelf. De jagers belast met de taak de damwildpopulatie in te perken bij de Waterleidingduinen zouden het gebruik van dempers zeker niet erg vinden en de buurtbewoners nog minder. Maar wat is waarheid en mythe over de geluiddemper, en als belangrijkste factor, schiet het ook beter zoals beweerd wordt?
Beter horen begint bij… het dragen van gehoorbescherming en schieten met een geluiddemper, toch?
Geluiddempers bestaan al sinds het begin van de 20e eeuw en zijn geëvolueerd van staal over aluminium tot titanium. Nu behoren zelfs schoten op vluchtig wild tot de mogelijkheid, uw geweer blijft in balans door het geringe gewicht van de demper. Het is de hoeveelheid gas – eenmaal door de smalle loop – dat vrijkomt aan de loopmond wat voor de knal zorgt. De geluiddemper zorgt dat dit gas omgeleid wordt door verschillende kamers in de cilinder. Afhankelijk van kaliber en looplengte produceert het gemiddelde kogelgeweer 170 decibels. Weet dat gehoorschade intreedt vanaf 120dB en geluiddempers de knal verminderen met ca. 35 dB en je ziet meteen dat het geen nieuw wondermiddel is wat je op je buks schroeft. Op tv staat James Bond gewoon te zacht afgesteld, blijf je koptelefoon opzetten.
Dempers vervormen wel het geluid van de knal waardoor het niet als een geweerschot overkomt. Dit is dan weer een voordeel in de natuur en voor buurtbewoners, zoals die van de Waterleidingduinen.
Met een geluiddemper wordt de terugslag met 30% teruggebracht. Hier moet je geen geleerde voor zijn, gebundeld met de lagere decibels gaat zelfs een goed geweer hier automatisch nog beter van schieten. Ook de vlam wordt drastisch verminderd met het schieten van een geluiddemper.
Sommigen zullen het altijd een lelijk militair verlengstuk van hun geweer blijven vinden en er nooit aan toegeven. Maar als het gebruik ervan mogelijk gemaakt wordt dan kan ieder ten minste die keuze voor zichzelf maken. Het levert een zuiverder schot op en door een demper wordt de verstoring in de natuur beperkt en dat moet altijd een doel op zich zijn.