Beter schieten met?
Ze zijn er al een aantal jaren en bij elke wapenzaak of beurs zie je ze terug. Verschillende wapenmakers hebben hún eigen versie met een net iets andere vorm en speciale argumenten… Je kunt er niet omheen, de duimgatkolven bij kogelbuksen zijn een innovatie. Maar is het puur marketing of bieden ze ook een echt voordeel aan de jager? Een praktijktest.
We komen meteen bij twee zwaartepunten: esthetiek en snelheid bij het laden. Liefhebbers van klassieke jachtgeweren met een mooi gewortelde notenhouten kolf en een artisanale gravure, gaan dit nooit fijn afgewerkte wapens vinden. De aparte vorm en houvast van zo’n geweer doen eerder denken aan een moderne militaire operatie dan aan een jager die ’s avonds nog even het veld ingaat om te kijken of hij eindelijk die ene bok kan strekken. Maar als het werkt en je er beter mee gaat schieten dan zullen al die “soldaten” daar lak aan hebben. Zo komen we bij de hoofdzaak van onze test: ga je beter schieten met een geweer met duimgatkolf?
De manier van vasthouden is niet gebruikelijk en het grendelen van zo’n geweer ziet er de eerste keer als een hele klus uit. Je haalt je hand van de greep en grendelt terwijl je naar je doel moet blijven kijken waarna je hand weer naar de pistoolgreep gaat. Oefening baart kunst en bij Blaser hebben ze zelfs een techniek waarbij je de pistoolgreep blijft vasthouden en grendelt met de andere hand.
En ja, je gaat er beter en dus nauwkeuriger door schieten. Merkel, Blaser, Sauer,… ons testpanel heeft ze allemaal uitgeprobeerd, uit de hand, opgelegd of met schietstok en allen kwamen ze tot diezelfde conclusie. De aangepaste houding is een verbetering boor het schieten en dat is voor jagers zeker een belangrijk argument. Jager of sportschutter, iedereen wil zo precies mogelijk schieten en alles wat daaraan bijdraagt is mooi meegenomen.
(bron: De Franse jager)
Mijn jachtvrienden zullen zeker lachen nu ze dit artikel lezen, zij weten dat ikzelf een Blaser R8 had en deze na één seizoen al op jachtadvertentie.nl heb gezet. Voor de drijfjacht dacht ik het ideale gevonden te hebben toen deze geweren uitkwamen. Alleen, als je altijd een express dubbelbuks gewend bent geweest en je gaat dan over naar een grendelgeweer… Elke andere handeling dan simpelweg nog eens de trekker overhalen om aan je tweede kogel te komen, duurde voor mij te lang. Wat niets afdoet van de precisie van deze geweren. Als ik er nu op terugkijk dan had ik voor dit geweer beter een wisselloop in 30.06 of 308 aangeschaft en het verder gebruikt voor de aanzit. Een impulsieve reactie na het missen van een mooie kans op een everzwijn besliste daar toen snel anders over. Deze kanttekening was ik nog verplicht te vermelden tegenover hen, dus bij deze 😉
Fijn weekend!