Jachtreizen of eigen revier: de voor- en nadelen.
Wat doen wij jagers het liefst? Jagen natuurlijk! Maar waar dan, thuis of in het buitenland? Bijna de helft van alle beursstands in Dortmund fungeren als boekingskantoren voor de meest uiteenlopende jachtwensen. Een paar dagen naar Hongarije of Tsjechië voor een mooi damhert bijvoorbeeld. En als je het thuis echt slecht hebt dan kun je zo voor 25 dagen naar Alaska voor een eland, kariboe en tussendoor nog een paar zalmen te vangen. Maar is het niet de droom van iedere jager om een eigen revier te beheren? Wat zijn de voordelen van een eigen jachtgebied tegenover jachtreizen en omgekeerd?
Wat vaak onderschat wordt, is het kostenplaatje dat bij een eigen jacht komt kijken. Er zijn de pachtkosten maar als je jachtgebied een paar honderd hectare groot is dan komt een boswachter ook goed van pas. In Duitsland ben je vanaf duizend hectare zelfs verplicht een beroepsjager aan te nemen. Een paar hoogzitten plaatsen, voeder, gereedschappen zoals een bosmaaier en kettingzaag, eventueel een jachthut… En dat alles zonder één spoor van wildschade. Bij jachtpachters in Duitsland leidt dit vaak tot onaangename verrassingen. Er zijn ook revieren waarbij de wildschade al is ingecalculeerd, dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.
Eigen revier.
Dan heb je je eigen jachtgebied, voor verschillende jaren. In de Belgische Ardennen duurt deze over- eenkomst meteen 12 jaar. Wanneer je ook maar zin hebt, kun je naar je revier gaan en jij bepaalt zelf wie je er uitnodigt. Wat jachtreizen aangaat, indien je je als enkeling of met een paar vrienden hebt opgegeven voor een drijfjacht in het buitenland, moet je nog maar zien of er een klik is met de andere jachtgenoten. Nog een belangrijk voordeel ten opzichte van jachtreizen, wat je oogst is van jou en een stuk wild uit eigen jacht smaakt nóg beter. Vanuit Duitsland of de Ardennen kun je nog wel eens een ree of everzwijn mee naar huis nemen, Turkije of Kazachstan maakt dit al iets lastiger en zeker onhygiënisch.
Jachtreizen.
Het grote pluspunt van jachtreizen: met betalen ben je er vanaf, zo simpel is het. Zodra je het bedrag hebt overgeschreven naar het jachtagentschap, kom je in een gespreid bedje terecht. Jachtakte, hotel, maaltijden, transport van en naar de jacht, het wordt allemaal voor je geregeld. Ontweiden en leggen van het tableau inbegrepen! (Behalve in Duitsland, daar wordt verwacht dat ieder zijn eigen wild ontweidt.)
De meter loopt.
Wie geen omkijken heeft naar zijn/haar portemonnee betaalt eerst een basisprijs en daarna per lengte of gewicht van de trofee. Voor drijfjachten kan dit verraderlijk snel oplopen, maar ook bij het aanbersen zorgt dit nog wel eens voor een surprise. Je zult de eerste niet zijn die even twee keer moet slikken als hij bij zijn pas geschoten “bokje” aan komt wandelen in Polen. Het veiligste is een all-in prijs, er zijn genoeg operatoren waar je trofeeën ongeacht de grootte kan schieten. In Zuid-Afrika is dit heel gebruikelijk en in Polen heb je tijdens een drijfjacht zo nog kans om voor een heel gunstig prijsje aan je levenskeiler te komen.
Voor wie het financieel haalbaar is zijn jachtreizen verreweg de gemakkelijkste manier om te jagen en je ziet nog eens een mooi (natuur)stukje van de wereld. Maar een fijn stukje wildbraad uit eigen revier… daar gaat toch niets boven.