16mrt

Jagen in Duitsland is niet alleen populair bij de Duitsers zelf. Jagende Nederlanders en Belgen kennen de weg naar het Oosten maar al te goed. Er is nog veel jacht daar, Duitsland is zo omvangrijk dat er jagers tekort zijn om alle revieren te beheren.

De afstanden naar Duitsland zijn nog goed te overbruggen. Toch gaat het grootste deel van de inwijkelingen hun jachtgeluk niet al te ver over de grens zoeken. De deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz worden het drukst bezocht.

De prijs per hectare voor een eigen revier is vaak interessanter dan bij ons (let wel op de wildschade). Zelfs al heb je geen eigen jachtveld dan jaag je met een zogenaamd ‘Begehungsschein’ nog voor weinig. Met dit document krijg je toestemming van de Förster of jachtrechthouder om op zijn jacht – of een gedeelte daarvan – het afschot helpen te volbrengen.

Continue reading “Jagen in Duitsland: Handige tips en weetjes over de jacht in Duitsland.”

14mrt

Harkila kleding zorgt ervoor dat jagers zich maar op één ding moeten focussen: de jacht. Dat lijkt misschien een inkoppertje maar de juiste kleding is mede bepalend voor een geslaagde jachtdag.

Stel je voor dat je in december of januari aan het jagen bent. Dit zijn uitstekende jachtdagen, het blad is al van de bomen en je hebt meer zicht in het bos. Als je nu winterkleding draagt die niet waarmaakt wat het belooft dan had je net zo goed thuis kunnen blijven. Wanneer de koude via je voeten naar boven kruipt is er geen houden meer aan. Je zit zo verkrampt dat je altijd te laat bent als eindelijk een ree of everzwijn zich laat zien. Daar gaat je kans, onbenut omdat je staat te bibberen van kop tot teen.

Continue reading “Harkila kleding behoort al jaren tot de top: Hier de laatste nieuwe artikelen!”

13mrt

Harkila jachtkleding is niet meer weg te denken uit de jachtsector. Weinig merken bieden zo een uitgebreid scala jachtkleding aan voor de jagende vrouw en man.

Als er iemand veeleisend is als het om kleding gaat dan zijn het de jagers wel. Om te jagen moet je buiten zijn en jagers zíjn graag buiten…  Dat is hun habitat!

In de natuur wordt je kleding en uitrusting flink op de proef gesteld. Er is niet alleen het wispelturige weer maar ook de uitstekende takken, doornen en struiken die het beste van je jas en broek vergen.

Erover praten kan ik nog wel vijf kantjes lang en breed, het beste werkt gewoon als je het hebt geprobeerd ‘in field’.

Continue reading “Harkila jachtkleding nodig? Hier koopt u alles van Harkila!”

11mrt

Jachtwinkel nodig? Zoek niet verder, op de website van www.jachtkledingkopen.com vinden jagers met stijl en smaak al jaren hun kleding voor elk jachtseizoen.

Jagers zijn heel kieskeurig als het op hun spullen en kleding aankomt, bijna bijgelovig zelfs. Hebben ze eenmaal iets goeds gevonden dan zullen ze hier vaak ook trouw aan blijven.

Omdat er zoveel verschillende jachtvormen zijn, kan het ook niet anders dan dat het aanbod jachtkleding heel divers moet zijn.

Continue reading “Jachtwinkel nodig? Hier vindt je alles wat een jager van nu nodig heeft!”

14feb

Drukjacht is de klassieke jachtvorm die uitvoerig in Duitsland beoefend wordt. Van februari tot oktober is het al hoogzit wat de klok slaat bij onze Oosterburen. Daarna wordt de grote kansel verruild voor de kleinere drukjachtbok en staat alles in teken van de ‘Gesellschaftsjagd’. Anders dan bij drijfjachten wordt het wild tijdens een drukjacht eerder verstoord dan gedreven voor de geweren gebracht. Het aanspreken en de trefzekerheid worden hier merkbaar mee verhoogd. Bij een drukjacht heeft de jager meer tijd wanneer het wild langzaam voorbij wisselt. Meer tijd zorgt voor beter geplaatste schoten. Hoogvluchtige reeën worden trouwens bijna overal geschoond. Dit scheelt in misverstanden tussen bok en geit op de ‘Strecke’ (tableau). Behalve de ‘führende Bache’ (leidzeug) wordt het zwartwild meestal volledig vrijgegeven.

Continue reading “Drukjacht: traditioneel en doeltreffend jagen in Duitsland.”

16dec

De toetreding van de vrouw is een zegen voor de jacht. Een injectie oestrogeen is precies datgene wat onze onderdrukte favoriete buitenbezigheid nodig heeft. Een bezigheid waar de hoofd-, gast- en bijrollen door mannen werden vertolkt. Achter de coulissen en voor de wasmachine, daar was plaats voor de vrouw. ‘Meejagen’ vertaalde zich naast de mannelijke wederhelft te lopen en hem te vergezellen op post. Vrouwen gingen mee voor de gezelligheid, het feestje na de jacht en de borrel tussendoor. Een mening over het wild en de jacht ‘an sich’ was taboe. De verschuiving die sindsdien plaatsvond is niet wereldschokkend maar wel degelijk gaande. De hegemonie van de mannen wordt doorbroken. 1% in België, 5% in Nederland, 1 op 10 jagers in Duitsland en Noorwegen op kop met 12%. Er wordt rekening gehouden met jachtminnende dames, ze hebben recht van spreken verworven. Wat trekt vrouwen aan tot de jacht?

Sinds de oertijd zorgt de bosjesman voor het eten, de bosjesvrouw voor het gezin. Tegenwoordig is een en ander gewijzigd aan die rolverdeling. Drempels tussen beide sexen zijn verdwenen in de huidige Westerse maatschappij. De jachtindustrie heeft zijn karretje al aangepikt. Geweren met aangepaste kolven, getailleerde jachtkleding… een compleet aanbod ‘for women only’. Vrouwen jagen gewoon mee.

Het familiale aspect is niet uit te vlakken. Veel jagende vrouwen komen uit een familie waar de vader, echtgenoot of zoon jaagt. Samen op jacht gaan sterkt de familieband op een manier die weinig andere gezinnen ervaren. Ook het tegenovergestelde is waar: jagen om alleen te kunnen zijn. De bossen zijn een ideale uitlaatklep om te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Bovendien geeft het een upgrade aan je levensstijl.

Het vrije-uitloop-vlees heeft voor vrouwen ook een belangrijk aandeel in hun keuze. Voor jagers is Supermarktvlees geen partij tegenover een verse oogst uit de natuur. We zijn kritischer geworden tegenover de voedingsindustrie die ons naast appels voor citroenen ook paardenbiefstuk voor filet mignon verkoopt. Over voeding laten we ons niets voorkauwen, we willen meer weten over wat we aan onze vork prikken. Jagen voor je eigen vlees creëert een relatie met wat je eet.

Voor niet-jagers en tegenstanders van de jacht zullen vrouwen kleur brengen in een wereld die al duizenden jaren door mannen gedomineerd wordt. Het beeld van een man die de jacht verdedigt in de media en de noodzakelijkheid ervan predikt, dat kent iedereen nu wel. Een dame met kennis van zaken zal na de eerste verbazing ongetwijfeld meer luisterende oren tot zich gericht krijgen.

Hooggeplaatste kaderleden, bekende gezichten en mensen van adel kunnen nog zo’n verwoede pogingen ondernemen… Het is de vrouw die de sleutel in handen heeft om de toekomst van de jacht in de Lage Landen veilig te stellen. Zij maakt de jacht toegankelijk. Zij zal de ware ambassadrice zijn.

14nov

Jagen in de Ardennen – Battues in Wallonië

De Ardennen ligt midden in mijn comfort zone. Thuiskomen. Al vanaf mijn vijfde ging ik mee naar de grofwildjacht in Marche-en-Famenne. Mijn vader op post en ik met de drijvers mee, aan de leiband onze Duitse Staander. In de eerste battue zou nog een aangeschoten keiler zich schuilhouden van de dag ervoor. Die probeerden we ook nog binnen te brengen. Met knikkende knieën vertrok ik door de lage dennebomen… wat was ik opgelucht toen we hem gesteven terugvonden in zijn wondbed! In die tijd was het wild nog aan de schutter. Het zat er in overvloed maar sommige mensen hebben nooit genoeg. Een everzwijn door meerdere jagers beschoten, werd door net zoveel personen met klem geclaimd. Weg ratio, weg hoffelijkheid. Dan zag je nog eens wat.

Om in de Ardennen te jagen vraag je een akte aan bij het Waalse Ministerie. Belgische jachtaktes bestaan niet. Vlaanderen is weer een ander papiertje dus informeer je goed als je ergens rond de taalgrens gaat jagen. Semi automatische geweren zijn toegestaan, mits je één kogel in de kamer en maximaal twee in het magazijn aanhoudt. Lood of loodvrij, het mag allebei. Ook voor kleinwild trouwens maar dus enkel in Wallonië.

De meeste revieren worden gepacht van de Staat, eventueel aangevuld met privé gronden en weilanden waarop geposteerd wordt. Het jachtrecht of ‘bail de chasse’ duurt 9 tot 12 jaren, afhankelijk per gemeente. Als jachtrechthouder ben je niet verplicht je aan te sluiten bij de WBE maar om herten te bejagen is dit noodzakelijk. Een WBE of ‘conseil’ geldt vanaf 5000 ha aaneengesloten jachtgebieden in dezelfde zone, niet gescheiden door een rivier bijvoorbeeld.

Vooral Nederlanders hebben de neiging buitenlands grofwild eerder op te zoeken in het Oosten dan het Zuiden. Naar mijn mening laten ze hier een mooie kans liggen. De prachtige, ruige natuur – waar geen meter vlak is – moet niet onderdoen voor Duitsland. De professionele aanpak van de Ardense drijfjachten is niet zo omvangrijk als bij de groter opgezette drukjachten, groepen van 25 tot 35 geweren zijn de norm. Je jachtdag duurt er ook langer. Waar veel Duitse drukjachten rond het middaguur ‘Hahn in ruhe’ zetten, gaan ze in Wallonië nog door met een tweede of derde battue. Schüsseltreiben is hier gewoon middagpauze.

Het meest bekende jachtgebied is het domein van Ciergnon. Gelegen tussen Vignée en Rochefort met een oppervlakte van 6000 ha. Een derde van dit revier wordt bejaagd door de Belgische Koning Philippe en andere leden van de Koninklijke Familie. Wie goed presteert voor het jachtexamen wordt daar vorstelijk voor beloond. De geslaagde met het hoogste aantal punten wordt jaarlijks uitgenodigd om op Ciergnon zijn of haar eerste stuk grofwild te strekken.

De voorkomende Ardense grofwildsoorten zijn praktisch dezelfde als in Nederland. Bij de Noorderburen is de damwildpopulatie aanzienlijk groter. Hoogst uitzonderlijk versiert een damhert het tableau in de Ardennen. Daartegenover staat dat enkele revieren moeflons tot standwild mogen rekenen, onder andere in Bouillon.

dsc00747

Het gebruik van een portofoon of Walkie Talkie zit bij de drijfjacht stevig ingeburgerd. Niet alleen door de drijvers en organisatie maar ook onder de jagers. Correct gebruikt is dit een veelzijdige extra troef. Indien zichtbaar melden de drijvers welk wild werd opgestoten en jagers geven op hun beurt weer aan wanneer de honden buiten de drift zijn. Wanneer enkel zwartwild bejaagd wordt scheelt het veel tijd als de drijvers weten dat de honden achter een ree jagen, dan kunnen ze teruggeroepen worden. Bij ons heeft dat ook al menig zeug gespaard. Als een kans zich voordoet heb je bij vluchtig wild niet meer dan twee seconden om te beslissen, zo snel gaat het. Die twee seconden kunnen ook het moment zijn waarop de langzamere frislingen tevoorschijn komen… Wij waarschuwen elkaar wanneer we een zeug met biggen in de battue zien. Het scheelt vervelende situaties, je hebt er gegarandeerd meer jachtvreugde om. Voor de jacht zijn er voorgeprogrammeerde Walkie Talkies met acht kanalen te vinden bij de jachtspeciaalzaak. Een licentie voor het gebruik ervan vraag je aan via www.jachtinfo.be.

Ik verbreed graag mijn horizon. Deelnemen aan andere drijfjachten, nieuwe gebieden ontdekken en kijken hoe het daar gaat. Maar ik zal nooit weggaan uit de Ardennen. 30 Jaar hetzelfde gebied bejagen lijkt misschien eentonig maar het tegendeel is waar. In zo’n tijdsspanne krijg je een duidelijk beeld hoe biotopen en battues veranderen. Een unieke inkijk bij Moeder Natuur. Driften die eens garant stonden voor jachtsucces worden geleidelijk aan minder aantrekkelijk voor het wild. De dekking die jarenlang gelijke groeitred kon houden met de aangeplante bomen ebt weg omdat de zon er geen toegang meer krijgt. Aan de andere kant zijn er percelen in opkomst die alleen maar beter worden. Driften veranderen en het wild volgt. De natuur zo in beweging zien geeft een jachtinzicht van onschatbare waarde.

Liefhebbers van gedreven grofwild moeten het een keer beleefd hebben, zo’n drijfjacht in de Ardennen. Wanneer het geblaf van de jagende honden en enthousiast roepen van de drijvers door de bossen galmt, worden je zintuigen onder hoogspanning gezet. Doe daarbij nog het gedreven wild dat met luid gekraak door de vuurlijn breekt en ik kan je verzekeren dat je een onvergetelijke indruk rijker bent.

11okt

Jagen in de Alpen

Jagen op eenzame hoogte heeft iets. Een vrijheidsgevoel dat het vlakke moeiteloos overvleugelt. De mens die zijn ongelijke strijd ondergaat tegen de natuur. Adembenemend.

Is jagen in de bergen enkel voor een select gezelschap? Welke vakjes moet je aankruisen voor de bergjacht?

Geen zorgen, met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. De hellingen zullen minder steil zijn als je je huiswerk hebt gemaakt. Zo heb je de meeste kans op een geslaagd bergavontuur. Je gaat zelfs nog genieten van de panoramische landschappen daarboven!

Start getraind aan je bergavontuur.

Een sterrenchef kookt vaak, een goed schutter schiet vaak. Wat je moet doen om goed de bergen op te komen? Daarvoor heb je geen Nobelprijs voor de wetenschap nodig. Je gids zal in vorm zijn. Hij kent het gebied en weet op welke plekken het wild zich ophoudt. Zorg dat je hem kunt volgen. Ga lopen en fietsen om die basis conditie te verkrijgen. Traplopen en squats helpen je aan sterkere dijbeenspieren. Die gaan je goed van pas komen bergop.

Geen gehaast.

Na een urenlange, opwaartse stalk vallen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar. Het is tijd om aan te leggen. Blijf kalm, maak geen abrupte bewegingen. Denk je dat je onopgemerkt blijft als je op 200-300 meter iets te nerveus je geweer pakt? Reken maar van niet! Zolang het wild ongestoord zijn gang gaat, heb je alle tijd van de wereld. Gebruik die dan ook.

Jagen in de Bergen

Goed materiaal…

Al ben je nog zo’n geoefend schutter, zonder het juiste materiaal zal je trekker alleen maar beroerd worden door de wind. Evidente zaken als een richt- en een verrekijker met een vergroting van 7 tot 10 zijn onmisbaar. Inclusief je geweer zijn dit de zwaarste spullen die je mee zult torsen. Voor al het andere is er één gouden regel: hou het zo donsvederlicht mogelijk.

Draag halfhoge jachtschoenen, geen laarzen. Geef de enkels geen speling in je schoeisel, zet ze muurvast. Gebruik een beschermkap die over de loopmond past zodat er niets in de loop terechtkomt. Tegenwoordig zijn er ook pluggen die er automatisch uitvliegen bij het schot.

Tot slot.

Wees niet te trots om een helpende hand te weigeren. Het is geen teken van zwakte als de gids je rugzak of geweer draagt. Na verloop van tijd zullen korte pauzes niet meer volstaan om weer op adem te komen. Dan wordt de kans steeds kleiner dat je met buit naar beneden komt.

Azerbeidzjan en Tadzjikistan spreken tot de verbeelding met de Markhor en Dagestan Tur. Maar zoek het niet te ver voor je eerste bergjacht. Gemzen zijn prachtig, uitdagend wild. En in Oostenrijk kun je evengoed de longen uit je lijf klimmen.

Fijn weekend.

31aug

Het aftellen is begonnen. Wie nu nog geen jachtkriebels heeft, kan zijn of haar geweren net zo goed aan het museum schenken. Zonder eenden of duiven begint het seizoen pas in oktober. Een echte jager is daar nu al mee bezig. Lifestyle Goeroe’s en al wie zich bekommert over de innerlijke mens beweren dat dé sleutel voor geluk ligt bij het leven in het nu. De letterlijke trend van dit moment. Ik kan je vertellen dat ik wél een groot genoegen schep terugdenkend aan jachtmomenten uit het verleden en dat ik oprecht gelukkig word over de tijd die nog gaat komen. Bij wat gebeurd is, komt vaak dezelfde factor terug. Die van de kansen die onbenut bleven. Natuurlijk passeren de mooie momenten ook dikwijls de revue… maar het zijn de missers die blijven naspoken. Niet van die halve kansen. Nee, meestal verloopt het verhaal zoiets als “Daar komt ie… dit is in de pocket…” Met direct daarna “Nee, hoe heb ik dat ooit kunnen missen?!?” Leergeld betalen we allemaal en het is natuurlijk onmogelijk…  maar als ik de helft toch nog eens mocht overdoen…

Genoeg over het verleden, tijd voor het NU.

De nieuwe collectie is al voor een groot gedeelte binnen. Het aanbod is groter dan ooit met een antwoord op elke jachtwens wanneer het op kleding aankomt. Vroeger was jachtkleding universeel en was het enige verschil tussen heren- en dameskleding de pasmaat. Nu jagen we overal ter wereld en heeft ieder type jacht zijn specifieke kleding en uitrusting. Waarmee we ook nog eens goed voor de dag komen, ook dat is belangrijk. Dames kunnen voortaan opgelucht ademhalen, hun kleding is eindelijk ook vrouwelijk geworden. Dikke kilozware jassen zijn voortaan uit den boze. Stoffen als Dons en Primaloft zijn ultralicht en zo warm dat ze een eskimo nog doen zweten.

Onze tip voor het nieuwe jachtseizoen:

Waarom we voor Chevalier en Harkila/Seeland kiezen is geen groot geheim. Beter is er niet en op deze merken kunnen we u de beste service geven. Het nieuwe Harkila Geweerfoudraal illustreert exact dat soort producten waar wij achter staan. Je kostbare geweer verdient immers de beste bescherming. Premium kwaliteitsleer, afgewerkt door puur vakmanschap. Of je nu Tweed, groen, camouflage of oranje draagt, het maakt niet uit. Met dit foudraal ben je altijd het dametje of het heertje. Ik weet dat je niet lang moet zoeken om een foudraal te vinden. Maar je kunt ook iets bijzonders nemen met net dat tikkeltje meer flair. Neem je elke 2-3 jaren weer een kunststof foudraal of koop je nu een foudraal dat je leven lang meegaat? Hoe vaker je hem gebruikt des te mooier hij wordt. En er is zelfs een bijpassende patronentas, gemaakt van hetzelfde gewaxte topleer. Klik hier voor onze speciale actie !

Harkila Leren Geweerfoudraal

Dat Chevalier en Harkila dit jaar met meer kleuren komen kunnen we alleen maar toejuichen. Groen en bruin zullen nooit weggaan uit de jachtkleding maar een beetje variatie in kleur kan de jacht goed gebruiken. Nog een leuk voordeel: door de uitbreiding van het Casual aanbod kunt u nu Chevalier het hele jaar rond dragen. Er gaan nog nieuwe kledingstukken binnenkomen, volg het eenvoudig via de knop ‘Nieuw 2016’.

Waar en welk wild u ook gaat bejagen, wij zijn er voor u met de juiste uitrusting.

17aug

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia vet deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque […]

5aug

Er was eens … een vos. De rekel marcheerde richting de post van mijn buurgeweer Gerrit Lans, hij had hem ook in de gaten. Vanuit mijn mirador had ik een mooi zicht op de situatie, nog een paar meter en de vos kwam in Gerrits’ veilige en zijn eigen gevaarlijke zone. Na het eerste schot kromde de vos hoog de rug, van marcheren was geen sprake meer. Hij schakelde meteen vier versnellingen hoger en maakte het extra lastig door zigzaggend tussen de bomen te vluchten. Hoewel moeilijker zat het tweede schot perfect en de vos rolde netjes. Gerrit draaide zich om en beantwoordde mijn duim omhoog met hetzelfde gebaar. “Had je dat gezien?” – vroeg hij na de drift – “Dat was een Olympisch schot!” Hij lachte al zijn tanden bloot en blonk als een spiegel. Mijn eerste Olympische ervaring was een feit.Leon de Lunden

Schieten op Olympisch niveau is iets wat we allemaal wel willen en soms ook denken dat we kunnen. Een select gezelschap behoort tot die categorie en over die uitverkorenen gaan we het hebben. Aangevuld met wat interessante kanttekeningen en gebeurtenissen over het hoogst haalbare in de schietsport.

Beginnen doen we met de meest obscure discipline ooit beoefend op de berg Olympus toen deze in Parijs stond tijdens de Spelen van 1900. Per jager werden zes duiven gelost op 27 meter afstand en wie geen doublet schoot lag er meteen uit. De Belg Leon de Lunden verzekerde zich met 21 duiven van het gouden eremetaal  tijdens dit eenmalig evenement. Helaas voor hem werd in die tijd pas achteraf door het IOC bekendgemaakt welke disciplines als Olympisch werden beschouwd… Mijnheer de Lunden kon fluiten naar zijn gouden plak. Het Olympisch Comité deed er alles aan dit massacre, waarbij 300 duiven sneuvelden, onder de mat te vegen. Gelukkig laat de geschiedenis zich niet wegvagen, hoe ze ook geschreven is. Vandaar een meer dan eervolle vermelding voor Leon de Lunden, onze enige Olympische Kampioen op de …duiven.

Frans PeetersEric Swinkels

België en Nederland hebben ook officiële medaillewinnaars in de gelederen. Eric Swinkels kon na de Spelen in 1976 pronken met het zilver en nam in totaal zes keer deel. Dit maakt hem mederecordhouder en als beloning mocht hij de Nederlandse vlag dragen in 1988. Het zijn diezelfde Spelen waar onze volgende schutter een hoofdrol opeist. Drie keer tekende Frans Peeters present op het Olympisch toernooi en telkens wist hij de finale te behalen. Bij zijn eerste deelname in 1988 kwam hij terug naar Berlaar met een bronzen medaille rond zijn nek. Beide levende legendes baten nog steeds hun eigen schietbaan uit, Eric in Boekel en Frans in Noorderwijk.

ZemfiraHet duurde lang voordat er vrouwen konden meedingen naar goud, zilver of brons bij het kleiduifschieten. De tot op heden onbetwiste kampioene bij Olympische Skeet is een Azerbeidzjaanse. Slapeloze nachten heeft ze de commentatoren bezorgd en niet alleen door haar schietkunsten. Die waren maar wat blij dat ze na de Spelen van 2004 haar naam nooit meer hoefden uit te spreken. Ere wie ere toekomt, hier is ze voluit: Zemfira Aliyevna Meftahatdinova.

In de medaillestand is er een ex aequo tussen team USA en Italië. Samen hebben ze er 50 maar de Amerikanen staan hoger op de ranking omdat ze meer goud in de schuif hebben liggen.

België wist zich in het kleiduifschieten nog een keer het zilver toe te eigenen. Voor eigen volk bij de Spelen van 1920 in Antwerpen schoten ze zich bij de landenteams naar de tweede plaats. Er was daar nog een discipline – zijn tijd ver vooruit – die de moeite waard te vermelden is.  Onze eerste schietbioscopen zagen pas het levenslicht in de 21e eeuw en tot dan was het oefenen op een plaat met afbeelding die over een rails trok. Vanaf 1908 bekampten schutters elkaar echter al op het lopend hert, ditmaal niet meer van vlees en bloed. Bij de opening van 20 meter waar het ‘hert’ tevoorschijn kwam, had men precies 4 seconden om doel te treffen op een afstand van 100 meter! En dan was er ook nog de ‘double-shot running deer’ waarbij het bedoeling was…  u raadt het al. Beginnen de oorpuntjes al warmer te worden? Best nog maar eens een keertje proefdraaien voordat het seizoen begint. Fijn weekend!

 

30jun

De bewoners gelden als een van de gelukkigste ter wereld en met Melbourne heeft Australië de meest leefbare stad ter wereld. 22 miljoen inwoners zijn er geteld, 4 miljoen minder dan België en Nederland samen. En hun lap grond is dan nog 106 keer groter… Sinds de 18e eeuw zijn er diverse Europese dieren uitgezet die het goed doen in het land aan de onderkant. Wie nu betrapt wordt nog iets toe te voegen aan die fauna of flora mag rekenen op een extra lang verblijf tussen de Indische en de Grote Oceaan.  Van de 1 miljoen houders van een wapenvergunning zijn er 300.000 actieve jagers.  Hazen, konijnen, vossen, (dam)herten en everzwijnen zijn hun in geburgerde exoten maar ze hebben ook een mooie lijst met inheemse wildsoorten. Enkele beruchte eilandbewoners op een rijtje:

ZwijnshertDingo's

Hog Deer of zwijnshert: Geïntroduceerd vanuit Indië rond 1860, een van de kleinste en moeilijkst te bemachtigen trofeeën. Dankt zijn naam aan dezelfde manier van lopen als een everzwijn met de kop omlaag om zo onder obstakels te gaan in plaats van er overheen te springen. Een volwassen hert kan met een schofthoogte van 70 cm nog altijd 50 kg op de weegschaal brengen.

Dingo: Hond vanbuiten, wolf vanbinnen. Gekomen met de oorspronkelijke inwoners van Australië, niet over één kam te scheren. Leeft alleen of in een roedel tot 10 dingo’s. Jaagt alleen maar ook in groep en lust net zo graag planten en fruit als een portie vlees. Kruist vaak met gedomesticeerde honden, hierdoor is minstens een derde van de Dingo’s geen zuiver ras meer. Moeilijk bejaagbaar waardoor het gros van de Australische jagers deze uitdaging aan zich voorbij laat gaan.

Kangoeroe: Grazer die van alle grote wildsoorten het meest wordt bejaagd. Grijze kangoeroe’s wegen tot ca. 50 kg, de rode ondersoort zijn de grootste en kunnen tot 2 meter worden met een gewicht tot 90 kg. Miljoenen staan er op het afschotplan wat jaar na jaar opnieuw gerealiseerd wordt. Leven in groepen van 10 of meer, de zogenaamde ‘mobs’. Ze worden gezien als schadelijk wild maar hun vlees en huid worden nog wel verwerkt door de voedings- en kledingindustrie. Persoonlijk doet mij dit als jachtwild weinig, iets te grote aaibaarheidsfactor. Dat ze vaak ’s nachts met de lamp bejaagd worden en de jongen als troetelnaam ‘Joey’s’ worden genoemd helpt daar ook niet aan mee.

WaterbuffelAxis Hert

Axishert: Het Axishert is een uitstekende zwemmer en leeft in roedels van soms meer dan 100 dieren. Door de witte stippen gelijkt het Axishert sterk op ons damhert. Het mannetjesgewei groeit meestal uit tot een 6-ender. Een bok weegt tot 75 kg met een schofthoogte van 90 cm. Komt in Europa enkel voor op de Kroatische eilanden Brijuni en Rab, andere Europese pogingen tot introductie faalden omdat het dier extreem gevoelig is voor koude.

Waterbuffel: Groter en moeilijker te vellen dan zijn Afrikaanse soortgenoot met een gewicht tot over de 1000 kg, dat is de Bubalus Bubalis. Kuddes bestaan uit ongeveer dertig buffels, koeien en kalveren. Alle waterbuffels dragen maanvormige hoorns, doch zijn die van de koeien beduidend kleiner dan de stieren waar de breedte tot 1.5 meter bedraagt. Kan het hele jaar door bejaagd worden, de beste tijd is van half april tot einde november.

En dan nog dit:Kangoeroe jacht

Jachtaktes gelden per staat en ook de wetgeving wordt niet landelijk bepaald. Zo heeft u in de staten Queensland en Victoria al genoeg aan toestemming van de landeigenaar om er te jagen op schadelijk wild zoals konijnen, hazen, zwijnen en vossen. In het ‘Australian Capital’ kunnen kinderen tussen 12 en 17 jaar al meejagen onder begeleiding van een volwassene.

Grote roofdieren als beren of katachtigen huizen er niet, wel krokodillen maar deze genieten een beschermde status.

De jacht met de boemerang stamt nog uit de tijd van de Aboriginals en het is een graag gehoord verhaal dat zij met dit vliegend voorwerp alles bejoegen wat op 4 poten liep. Oorspronkelijk werd de boemerang alleen in de bomen gegooid om zo de vogels in de daarrond gespannen netten te laten vliegen. Zonder de bedoeling deze terug te laten keren.

Puur voor de jacht zal je een reis naar Australië niet gauw maken. Outfitters weten dit en spelen hier handig op in door eigen wapens aan te bieden. Dit maakt het voor backpackers gemakkelijker om enkele dagen ‘jacht intermezzo’ in te plannen tijdens hun trektocht.

 

Tas voor Dummy's
Een klant uit Zuidwolde Gr bestelde recentelijk
Seeland Tas voor Dummy's
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Bloemendaal bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Harkila Verrekijker Gordel
Een klant uit Den Haag bestelde recentelijk
Harkila Verrekijker Gordel
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Rotterdam bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Harkila Rubber Onderhoud Spray
Een klant uit Geel bestelde recentelijk
Harkila Rubber Onderhoud Spray + 1 Item
 
Harkila Patronentas
Een klant uit Nijmegen bestelde recentelijk
Harkila Leren Patronentas
 
Een klant uit Brecht bestelde recentelijk
Seeland Rainy poncho - Pine green
 
Opvouwbaar Zitkussen
Een klant uit Amsterdam bestelde recentelijk
Opvouwbaar Zitkussen
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Leersum bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Een klant uit Aalten bestelde recentelijk
Seeland Essex trui - Faun brown melange - L + 1 Item
 
Een klant uit Wommelgem bestelde recentelijk
Härkila Pro Hunter softshell jacket - Willow green - M
 
Een klant uit Appelscha bestelde recentelijk
Seeland Key-Point trousers - Pine green - 56 + 1 Item
 
Een klant uit Erps Kwerps bestelde recentelijk
Härkila Eide shirt - Green/Black check - XXXXXL
 
Een klant uit Harderwijk bestelde recentelijk
Seeland Essex trui - Faun brown melange - L + 1 Item
 
Forester 17" 5 mm
Een klant uit Leeuwarden bestelde recentelijk
Forester Laars 17" H-Vent 5 mm - 44 + 1 Item
 
Een klant uit sint-oedenrode bestelde recentelijk
Seeland Key-Point waistcoat - Pine green - 50 + 1 Item
 
Een klant uit Zwevegem bestelde recentelijk
Seeland Ragley flat cap - Moss check - 60
 
Een klant uit Utrecht bestelde recentelijk
Seeland Arctic overalls - Pine green melange - 52
 
Harkila Amlet Overhemd Forest Green
Een klant uit Dieren bestelde recentelijk
Harkila Amlet Overhemd Forest Green - L
 
Een klant uit maldegem bestelde recentelijk
Seeland Hawker Shell trousers - Pine green - 52
 
Een klant uit Kalmthout bestelde recentelijk
Seeland Hawker Shell jacket - Pine green - 48
 
Een klant uit herent bestelde recentelijk
Härkila Light GTX® 10" Dog Keeper - MossyOak® New Break-up/Blaze orange - 44
 
Een klant uit Exloo bestelde recentelijk
Seeland William II fleece - Pine green - XXL
 
Een klant uit Groenlo bestelde recentelijk
Härkila Kamko Fleece Dubbelzijdig Pirate black/Shadow brown - XXXXXL + 1 Item
 
Pro Hunter X Pet
Een klant uit Vortum -Mullem bestelde recentelijk
Pro Hunter X Pet Groen - XL
 
Pro Hunter X Broek Shadow Brown
Een klant uit Stabroek bestelde recentelijk
Pro Hunter X Broek Shadow Brown - 52
 
Een klant uit B recht bestelde recentelijk
Härkila Moose Hunter L/S t-shirt - MossyOak®Break-up Country® - XL + 1 Item
 
Seeland Canada Jas Rood Geblokt
Een klant uit Blokker bestelde recentelijk
Canada Jas Rood Geblokt - XXL
 
Seeland Bolton Fleece Pine Green
Een klant uit dongen bestelde recentelijk
Bolton Fleece Vest Pine Green - M
 
Een klant uit Leiden bestelde recentelijk
Seeland Rainy poncho - Pine green + 1 Item
 
Een klant uit Doornspijk bestelde recentelijk
Seeland Countrylife Lady 6.5" 3mm CS - Dark green - 41
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Bentveld bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Harkila Svarin Fleece Vest Burnt Orange
Een klant uit Leiden bestelde recentelijk
Harkila Svarin Fleece Vest Burnt Orange - XXXL + 3 Items
 
Een klant uit menen bestelde recentelijk
Härkila Trekking 10" GTX® - Dark brown/Burgundy - 44
 
Harkila Vindeln Fleece Vest
Een klant uit Ugchelen bestelde recentelijk
Vindeln Fleece Vest - XL
 
Metso Rugzakstoel
Een klant uit Poppel bestelde recentelijk
Harkila Metso Rugzakstoel
 
Een klant uit Oegstgeest bestelde recentelijk
Seeland Grizzly Pac 10" - 46
 
Een klant uit Wekerom bestelde recentelijk
Härkila Light GTX® 7" - Dark brown - 43
 
Harkila Hoofdlamp
Een klant uit soest bestelde recentelijk
Hoofdlamp Harkila + 2 Items
 
Stealth Jas
Een klant uit Eindhoven bestelde recentelijk
Stealth Jas - 50
 
Harkila Carl August Bretels
Een klant uit Nieuw Vennep bestelde recentelijk
Harkila Carl August Bretels Rood
 
Een klant uit Goedereede bestelde recentelijk
Härkila Herlet Tech S/S t-shirt - Willow green - L + 1 Item
 
Een klant uit Liempde bestelde recentelijk
Seeland Erin damesblouse - Chocolate Tile - S + 6 Items
 
Harkila Amlet Overhemd Shadow Brown
Een klant uit Sint Mariaburg bestelde recentelijk
Harkila Amlet Overhemd Shadow Brown - XL
 
Een klant uit markelo bestelde recentelijk
Harkila Dain Jachtgroen - 50
 
Kervo Rugzak Harkila
Een klant uit Hoogeveen bestelde recentelijk
Harkila Kervo Geweer Rugzak
 
Een klant uit SOERENDONK bestelde recentelijk
Härkila Herlet Tech S/S t-shirt - Willow green - L
 
Harkila Dames Schietvest Black Bean
Een klant uit Rijnsaterwoude bestelde recentelijk
Seeland Dames Schietvest Black Bean - M
 
Een klant uit Megchelen bestelde recentelijk
Seeland Skeet Schietvest - Black - L
 
Een klant uit Rollegem bestelde recentelijk
Seeland Lens cover - ø64 mm + 2 Items